Pages

Saturday, September 17, 2011

Widget Blog Yang Popular

Widget Blog Yang Popular

Widget merupakan satu aplikasi yang biasanya menjadi pilihan untuk para blogger bagi mencantikkan atau menampakkan blog mereka kemas,menarik,comel dan pelbagai lagi.Biasanya widget widget ini diletakkan di bahagian sidebar tepi,dan tidak kurang juga ada yang mengunakan widget jenis popup dan lain lain.

Berikut merupakan beberapa jenis widget untuk blog yang sememangnya popular di kalangan blogger blogger masa kini. ( kalau rasanya nak tambah lagi widget yang popular,tinggalkan komen anda ^^ )

Visitor Stats
Widget yang memperlihatkan jumlah pelawat yang berkunjung ke blog.Biasanya ramai mengunakan Flagcounter,histats dan ada juga yang mengunakan jenis visitor stats yang digemari.
Bookmark / share Widget
Widget bookmark ini biasanya ada yang mengunakan script sendiri dan paling ramai mengunakan Addthis dan Sharethis
LinkWithin
Linkwithin memang popular.Ramai blogger yang saya lihat mengunakan widget ini untuk memperlihatkan post post sebelum ini.
Facebook Widgets
Biasanya blogger akan memperlihatkan sama ada profile widget ataupun facebook pages widget.
Google Friend Connect
Biasanya yang kita lihat di bahagian sidebar tepi ( follower ),illyz ada install,blogger ada sediakan widget ini.

Popular Post Widget
Widget yang memperlihatkan posting anda yang paling popular / paling banyak pembaca

2 comments:

BLOG ILLYZ - Cerita Tips Panduan Freebies

Blog Illyz
Adalah Dofollow blog yang menyediakan pelbagai cerita menarik,tips,panduan,freebies dan pelbagai lagi,kepada semua yang suka komen di blog,tolong jangan buat komen spam okay? Follow blog illyz jika anda suka cerita,tips dan panduan yang disediakan ^^
Blogged.my